miercuri, 5 aprilie 2017

Sistemul de invatamant prescolar si scolar in germania

Cetatenii romani care se hotarasc sa isi aduca copii pe teritoriul Germaniei trebuie sa stie ca acestia pot merge la scoala si au aceleasi drepturi cu ale copiilor – cetateni germani. Indiferent de nivelul de limba germana la care se afla copii, ei vor fi inscrisi in aceeasi clasa, la acelasi nivel la care erau in Romania. Dupa inscrierea la scoala sau inainte copii pot urma cursuri de limba germana gratuite sau subventionate de stat astfel incat integrarea sa fie mai usoara si mai rapida.

Cel mai repede se integreaza copii de cativa anisori care invata foarte repede limba de la gradinita – Kindergarden sau intrand in contact cu alti copii de nationalitate germana.

Sistemul din Germania vine in ajutorul mamicilor chiar din primii anisori de viata ai copilului, mai ales in ajutorul parintiilor care doresc sa se intoarca in campul muncii acestia avand posibilitatea de a duce copii la Cresa – Kinderkrippe.

Kinderkrippe – Cresa sunt institutiile ce se ocupa de ingrijirea copiilor intre 0 si 3 ani, acestia fiind impartiti in grupe mici de pana la 5-6 copii. Grupele de copii sunt la randul lor impartite in functie de varsta copilului: sugari (intre 0 si 6 luni) – Liegekrippe , sugari (intre 6 si 12 luni) –Krabbelkrippe si Laufkrippe daca micutii au implinit un an.

Pentru mentalitatea romanilor acest sistem de Cresa este de neimaginat mai ales ca micutii in Romania sunt foarte protejati de parinti iar multi dintre ei ajung intr-un colectiv de copii la varsta de 6-7 ani cand intra in clasa I. Pe langa faptul ca aceste institutii vin in ajutorul parintilor ce doresc sau trebuie sa se intoarca la munca, contribuie foarte mult la educatia copilului care este in permanenta in contact cu alti copii, se afla sub ingrijirea unui personal calificat – cu experienta in cresterea si educarea copiilor.

Pretul unei Kinderkrippe variaza intre 50€ si 600€/ luna in functie de Cresa (privata sau de stat), venitul parintilor, numarul de ore alese pe zi/luna s.a.

Tagesmutter (mama de zi) – este o alta forma mai putin costisitoare de ingrijire a micutilor in acest caz persoana calificata in domeniu in urma unui Ausbildung de 3 ani vine la domiciliu si se ocupa de ingrijirea copilului pe perioada in care parintii muncesc. Mama de zi se ocupa de o educatie individuala a copilului in functie de nevoile lui in urma unui program stabilit in prealabil cu parintii.

Kindergarden – Gradinita – si in acest caz discutam de doua variante : gradinitele cu program scurt – fara masa de pranz si gradinitele cu program prelungit – include si masa de pranz. Urmarea gradinitei ca si in Romania este facultativa iar la gradinita sunt acceptati doar copii intre 3 si 6 ani , in Germania orice copil are dreptul la un loc la gradinita cu program redus.

O alta varianta sunt gradinitele cu program prelungit numite Kindertagestätten – Kita unde copii isi petrec intreaga zi incepand cu 5,30 pana la 20 Uhr.

Sistemul prescolar in Germania este foarte bine structurat si gandit pentru nevoile fiecarui parinte si ma refer aici la mamele singure care pe langa educatia copilului sau a copiilor sunt obligate sa intretina intreaga familie apoi parintii care lucreaza ca persoane independente si nu isi permit concediu de crestere a copilului.

Sistemul de invatamant Scolar

Educatia scolara obligatorie incepe la varsta de 6 ani. Copii cetateni romani au dreptul la fel ca si copii cetateni germani de a urma cursurile unei scoli in Germania fiind acceptati la scoala indiferent de nivelul de limba germana; statul oferind cursuri de limba germana obligatorii pentru o integrare usoara si rapida. Scoala primara la fel ca si in Romania cuprinde clasele 1-4 iar dupa terminarea scolii primare parintii impreuna cu cadrele didactice decid in functie de situatia scolara (a notelor sau calificativelor obtinute pe parcursul celor patru ani) daca copilul va urma Hauptschule sau Gimnaziu.

Scoala generala Hauptschule cuprinde clasele V –IX elevul avand posibilitatea in conditiile in care rezultatele in timpul anilor si nota finala permite; completarea celor 4 ani cu inca un an si obtinerea diplomei echivalente de Realschule. Dupa cei patru ani elevii au posibilitatea de a urma o Scoala de Meserii – Ausbildung pe parcursul carora sunt renumerati sau prin optinerea diplomei de Realschule pot urma mai departe Fachoberschule sau Gimnazium.

Structura sistemului de invatamant nemtesc:

Fig. 1 Structura sistemului de invatamant nemtesc



sursa articol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu