Abia a invatat sa mearga si toata ziua arunca mingea de tenis in ecranul televizorului. Bate din picior si iti arata pumnul daca nu-i dai rochita cu floricele portocalii. Are o tunsoare, niste haine si un comportament de ti se face rusine daca l-ar vedea vreo colega de munca…
Indiferent de varsta copilului, cel mai important lucru cand vine vorba de disciplina este consecventa. Daca parintii nu-si respecta regulile odata impuse, acelasi lucru vor face si copiii: vor nesocoti orice norma parinteasca si nu vor mai acorda credit doleantelor parintilor in ceea ce ii priveste.
Exista multe cai prin care iti poti disciplina copiii. Zicala “Cate bordeie, atatea obiceie!” se potriveste foarte bine in acest caz, insemnand ca metodele de pedepsire a copiilor difera de la parinte la parinte. Este, totusi, important sa incercam sa adaptam tehnica disciplinara in functie de varsta copilului, intrucat copiii vor reactiona mai bine la o anumita etapa din dezvoltarea lor decat la o alta.
Asadar, trebuie sa:
Intelegi stadiul de dezvoltare in care se afla copilul: ai de a face cu un individ care este in continua crestere, schimbare, dezvoltare.
Construiesti o baza pentru un comportament satisfacator: nu e niciodata prea tarziu sa inveti cum sa-ti disciplinezi copilul! Majoritatea parintilor asteapta sa se loveasca de probleme inainte de a-si pune semne de intrebare cu privire la metodele eficiente de incurajare ale unui comportament sanatos. Mai bine mai tarziu decat niciodata! Insa, nu te astepta ca dl. Goe sa devina sfant peste noapte!
Intelegi stadiul de dezvoltare psihica la care se afla copilul.
Reguli de baza:
1. Ne sprijinim reciproc. Inca de cand sunt micuti, copiii trebuie invatati ca familia inseamna suport si sustinere si ca toti contribuie la bunastarea ei. Si piticul de 1 an poate invata sa te ajute ridicandu-si mainile atunci cand vrei sa-i iei in brate.
2. Respectul este reciproc. Toti ne plangem: “Nu ma asculta!”. Daca inca de cand incepe sa spuna primele cuvinte, de fiecare data cand are ceva sa-ti comunice tu, ca parinte, te opresti din ceea ce faceai si ii acorzi atentie deplina, cand va creste vei putea solicita, la randu-ti, momente de repaus din partea lor in care sa asculte ceea ce ai de spus.
3. Consecventa e de aur. Este regula asupra careia insista toti psihologii specializati in psihologia copilului: consecventa si neabaterea de la regulile impuse. Copilul va intelege, intr-un final, ca iti pasa indeajuns de el incat sa te astepti sa aiba un comportament rezonabil.
4. Viata nu e mereu dreapta, din pacate. Ne este atat de teama sa suparam sau sa dezamagim copilul…Daca un copil nu are niciodata stari de frustrare – sa imparta o jucarie sau sa-si astepte randul – sau nu e niciodata trist, dezamagit, va fi privat de dezvoltarea anumitor abilitati psihologice, atat de cruciale pentru fericirea sa viitoare.
In functie de varsta copilului si respectand cele spuse mai sus, va oferim cateva metode prin care puteti imbunatati comportamentul copilului:
sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu