marți, 20 iunie 2017

Recomandari in privinta articolelor de plaja si piscina

         
               A venit vara cu adevarat. Imi dau seama de asta pentru ca in casa, deja nu se mai poate respira daca aerul conditionat nu este pornit pe maxim, cam 20 de ore pe zi. Nu, nu ma laud: stau insa la ultimul etaj si sunt pe sud, nimeni nu beneficiaza de soare, ca mine. Cred ca as putea sa imi fac solar in casa :))
         Ma rog, sa revenim la subiect: a venit vara si, ca in fiecare an, am re-inceput sa cautam jucarii de plaja si piscina. Si aici am o problema, poate insa traiesc eu intr-un univers paralel: de fiacer data cand caut un produs, mi se pare ca acel produs nu este de gasit in Romania. Daca vrei sa fie un produs calitativ si daca criteriile tale de alegere a unui produs, trec de culoare / marime / brand si sapi mai adanc, stii exact ce vrei... nu gasesti. Daca gasesti totusi, pretul este exorbitant. Daca gasesti produsul si pretul este ok, nu mai au pe stoc. Daca totusi au si pe stoc si toate celelalte criterii sunt indeplinite, atunci inseamna ca este ceva in neregula cu tine sau cu mine, pt ca mie personal nu mi se intampla treaba asta.  Concret, in caz ca nu ati inteles: cauta televizor si, in ciuda pleiadei de magazine mai mult sau mai putin online, nu gasesc nimic care sa imi convina. Cu coada ochiului insa, vad aere conditionate si sunt sigur, ca daca as dori aer conditionat de calitate si la un pret decent, as gasi fara probleme. Surpriza insa vine cand caut aer conditionat si imi dau seama ca analizate in amanunt, nu sunt ok. Si puteti inlocui respectivele produse cu orice altceva, asa mi se intampla indiferent ca este vorba de aere conditionate, frigidere sau televizoare. Ok, ati retinut prima premisa, da?

          Acum, a doua premisa, in stransa legatura cu prima si pe urma o sa va spun si concluzia: cand totusi, prin minune gasesc un magazin care sa nu aiba preturi exorbitante, care sa aiba produse de calitate, care sa aiba informatii corecte despre stoc si sa nu te minta pe site ca au cine stie cate mii de produse si ei in fapt sa aiba doar poze, ca nu au nimic in stoc, asadar cand gasesc un astfel de magazin, socotesc ca este oarecum datoria mea, obligatia mea la nivel moral, sa cumpar doar de la el. Daca tot merita si magazinul ala este serios si nu procedeaza ca ceilalti din domeniu, de ce nu l-aas rasplati eu personal pentru asta, fiind fidel respectivului brand?
           In sine pe asta se bazeaza intregul sistem social: cel rau este pedepsit (in cazul meu nu mai cumpar de la acel magazin) respectiv cel bun, este recompensat (in cazul meu, cumpar de la ei si sper din tot sufletul sa se pastreze la fel de seriosi si pe viitor, altfel schimbam foaia :P )
            In materie de jocuri si jucarii pentru copii, indiferent ca vorbim de jucarii de gaming sau de jucarii legojucarii interactivemasini cu telecomandajucarii exteriorjocuri creativejocuri educativejucarii de constructiejocuri in aer liberfigurinejucarii bebelusijucarii pluspapusijucarii imitatie etc, orice va trece prin cap sau mai bine zis, orice mi-a trecut mie prin cap in materie de jucarii, la ei am gasit: Noriel. Si asta nu de ieri, de astazi, ci de vreo 5 ani, daca nu chiar mai mult. Si de atati ani, nu am avut niciodata ce sa le reprosez, credeti-ma ca asta inseamna mult pt ca sunt mai mult decat pretentios :))
Dar, dupa cum va spuneam, intotdeauna la Noriel am gasit preturi bune, campanii, reduceri de preturi, oferte si cel mai important, jucarii de calitate, cu informatii reale despre stoc, imagini de calitate, descrieri complete.
Ce am gasit la ei in materie de jocuri si jucarii de exterior? Pai mai nou, jucarii de plaja am cautat in tot Bucurestiul si nu am gasit ceva de calitate, la un pret decent. Si ca de obicei, m-am dus la Noriel, unde am gasit tot ce am vrut in materie de jocuri si jucarii pentru plaja. M-as fi dus de prima oara la ei, insa nu stiam ca au asa ceva de vanzare. Mi-am facut plinul acum cu tot ce inseamna jucarii de plaja sau piscina pentru copii:






miercuri, 7 iunie 2017

Obezitatea la copii

Obezitatea apare la copii din varii motive. Cele mai comune cauze ale obezitatii la copii sunt factorii genetici, lipsa activitatii fizice ori obiceiurile alimentare gresite din familie. Numai arareori cauza obezitatii la copii este data de probleme medicale precum dezechilibrul hormonal. Copil mancand sanatosCateva teste medicale pot confirma sau elimina rapid aceasta posibila cauza a obezitatii unui copil. Obezitatea la copii necesita tratament si in nici un caz nu trebuie adoptata atitudinea de gen "este copil, o sa slabeasca atunci cand va fi mare". Cei mai multi copii obezi ajung adulti obezi cu probleme de sanatate…

Rolul familiei in tratamentul obezitatii

Familia este de cele mai multe ori vinovata pentru obezitatea copiilor caci de cele mai multe ori are un obicei nesanatos de a forta copilul sa manace ori de a-l hrani cu alimente prea bogate caloric si fara proprietati nutritive reale. Atunci cand mananca mai mult decat este nevoie, numarul adipocitelor copiilor, adica celulele adipose (grasimea), cresc in volum si in numar. Aceste adipocite, o data dobandite nu vor mai „muri" niciodata si vor ramane in organismul nostru toata viata. Cantitatea de grasime din organism scade treptat pentru a ajunge la o valoare minima în jurul varstei de 6 ani. Dupa acest moment, celulele adipoase încep sa se multiplice din nou pana la pubertate, cand numarul lor ramane constant pe viata", mentioneaza dr. nutritionist Mihaela Bilic.

Nu exista nici o pastila magica de slabit sau care sa anuleze obezitatea la copii. 80% dintre copiii obezi ajung adulti obezi si nu trebuie sa uitam de problemele asociate cu obezitatea precum bolile cardiovasculare, astmul sau discriminarea sociala. Obezitatea are un puternic impact social si emotional asupra copiilor. Parintii trebuie sa constientizeze si sa recunoasca rolul si responsabilitatea lor in gasirea unui tratament alaturi de medicul nutritionist pentru copii obezi si adoptarea unui stil de viata sanatos.

Mult sport, putin televizor

O simpla plimbare de 30 de minute inainte si dupa masa poate avea efecte miraculoase asupra siluetei. Studiile arata ca limitarea timpului petrecut in fata televizorului sau a calculatorului influenteaza intr-o mare masura planul de slabire intr-un mod sanatos. Foarte multi copii petrec prea mult timp in fata televizorului (un studiu american arata ca in medie un copil petrece 24 de ore pe saptamana uitandu-se la televizor). Iar pe masura ce jocurile video, tabletele si alte gadgeturi castiga in popularitate, numarul orelor de inactivitate poate creste ingrijorator. Copiii copiaza obieciurile parintilor asa ca in primul rand acestia trebuie sa fie activi fizic si sa aiba un plan de alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Sa ajuti un copil obez sa slabeasca nu este usor. Incercati sa va focusati nu atat pe slabire atunci cand este vorba despre un copil obez cat pe un stil de viata sanatos (sport + alimentatie sanatoasa si echilibrata). Cei mai multi copii obezi sunt enervati de familia care ii sacaie pe ideea de a slabi si ajung sa manance ostentativ sau chiar in secret drept pedeapsa si compensare a frustrarilor. Nu uitati: copiii nu isi pot schimba singuri alimentatia atata timp cat intrega familie nu se incadreaza intr-un mod de viata sanatos!

Ce alimente pot manca copiii obezi:

Legume recomandate pentru copiii obeziCopiii pot manca multe legume, fructe de sezon, ciorbite, tocanite gatite de parinti in casa, iaurt, branza, cereale precum quinoa sau mei, nuci, migdale, avocado, ulei de masline, peste, carne de vita, oua. Pentru mai multe informatii cititi articolul "Alimentele ideale pentru copii".

Ce alimente pot manca copiii obezi:

Ce alimente nu trebuie sa se afle in casa in care locuieste un copil obez: produse de patiserie, fainoase pe baza de cereale rafinate, margarina, sucuri, dulciuri pe baza de zahar ori de concentrat de fructoza-glucoza, iaurturi cu fructe cumparate din comert, mezeluri, chipsuri, biscuiti cumparati din comert, floricele facute la microunde.

Copiii nu au nevoie de zahar

"Organismul unui copil se poate dezvolta foarte bine fara nici un gram de zahar, desi este cel mai bun furnizor de energie. Alimentul duce la dezechilibre metabolice, provoaca descarcari de insulina în corp, insulina fiind hormonul îngrasarii", afirma bio-nutritionistul Livia Nena. Fructele, mierea, cerealele integrale, fructele uscate sunt optiunile sanatoase de energie recomandate de specialist.

Nu indopati copiii

Copii mancandMihaela Bilic spune: "Copii nu trebuie fortati sa manance! Un copil sanatos si bine dezvoltat nu mananca dintr-un motiv bine întemeiat: a fost inactiv si nu-i este foame, a fost prea activ si este obosit, a rontait între mese sau i se acorda prea multa atentie. Copiilor le place sa fie centrul de interes si învata repede ca refuzul de a manca determina parintii sa fie superatenti cu el. Daca refuza sa manance, luati-i farfuria din fata fara alte discutii si pana la masa urmatoare va fi suficient de înfometat ca sa manance tot. " Mai aflam de la dr. nutritionist Mihaela Bilic ca sunt contraindicate cu desavarsire orice suplimente, minerale sau vitamine la copii în ideea ca nu strica sa fie mai rezistenti. Exceptie fac doar copiii diagnosticati cu carente de acest tip.

Fara suc de fructe

Un aliment periculos în dieta copiilor este sucul de fructe, de multe ori acesta fiind preferat în locul apei sau a laptelui. Consumat în exces de copiii între 2 si 5 ani poate duce la încetinirea cresterii si obezitate, de aceea cantitatea zilnica nu trebuie sa depaseasca 1 pahar pe zi.

Copiii trebuie sa aiba mese regulate bazate pe mancare gatita si trebuie lasati sa manance atat cat considera. Un copil cauia ii este foame va manca. Orice mamica trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa indoape copilul iar daca acesta refuza hrana sanatoasa in favoarea dulciurilor va face in asa fel incat dulciurile sa dispara iar hrana sanatoasa sa aiba un aspect cat mai viu si apetisant.

Alimentatia dezechilibrata, bogata în lipide, glucide si fainoase, este principalul factor care duce la cresterea numarului de copii grasi din Romania. Studii ample pe acest segment nu exista, dar potrivit unei cercetari realizate la Cluj, cu date venite de la medicii scolari, 3,5 la suta dintre minorii din Romania sunt obezi, sustine prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

6 pasi in tratamentul obezitatii

O echipa de experti formata din medici si psihologi citati de Science Daily au propus un nou mod de tratare a copiiilor si adolescentilor obezi . Prima regula care trebuie urmata in tratamentul obezitatii este vizita medicala, copiii obezi nu ar trebui sa se inceapa o dieta fara a merge la un control medical. Pe locul doi se afla educatia primita din partea parintilor care poate fi gresita si are nevoie de corectare. Schimbarile mediului de viata se afla pe locul trei in noul mod de tratare a obezitatii copiilor. Sprijinul acordat de cei din jur este foarte important pentru un copil obez care doreste sa slabeasca, acesta ocupa locul patru in tratamentul obezitatii. Urmatorii doi pasi tin de terapiile medicale, urmand ca ultimul si cel mai nedorit pas sa fie interventia chirugicala.

Medicii nutritionisti ne sfatuiesc
Sedentari, îmbuibați, dezorganizați, prin urmare obezi. Tot mai mulți copii romani se pliaza pe aceasta descriere, avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pe de o parte, copiii sunt victimele obiceiurilor alimentare daunatoare ale parinților, care hranesc copiii cu alimente sarace în nutrienți esențiali. Pe de alta parte, mulți dintre copii sunt sedentari, petrec prea mult timp în casa, la calculator sau la televizor și nu beneficiaza de avantajele unei activitați fizice corespunzatoare. În plus, spune Mencinicopschi, citat de Agerpres Romania, „copiii nu sunt învatati sa aiba mese regulate, iar pe cei care refuza sa manance, parintii îi stimuleaza cu tot felul de dulciuri rafinate, în loc sa le ofere fructele atat de importante pentru organism.”


sursa articol: https://prodieta.ro/obezitatea-la-copii-tratament-obezitatea-in-romania/

miercuri, 24 mai 2017

Promotie Lego Ninjago

         Tocmai am gasit la Noriel, o super promotie la Lego Ninjago: reduceri de 30%. S-a potrivit perfect intrucat ambii mei copii s-au calificat la COMPER trecand cu nota maxima de primele 2 etape si la matematica si la limba romana.

         In materie de Lego, atat fiica cat si fiul meu, sunt absolut indragostiti de fenomen: au participat la concursuri de Lego, stiu toate colectiile de Lego cu caracteristicile fiecareia si au un numar de aproximativ 100 de jucarii Lego pana in acest moment. Desi au doar 8 si 11 ani, le-au scris in limba engleza, celor din conducerea Lego din Danemarca si le-au propus noi colectii de Lego...si culmea, au primit invitatie pentru a veni in Danemarca la Expozitia Anuala de Lego.

         Bineinteles ca afland de aceasta noua promotie la Lego Ninjago, si-au trecut pe lista de cumparaturi, toate produsele:


I-am rugat sa imi faca un top al colectiilor de Lego pentru a il posta pe blog, acest top al jucariilor preferate in materie de Lego, arata asa:

Cam toate jucariile Lego pe care le aveam, au fost cumparate din Noriel pentru ca la ei le-am gasit la cele mai mici preturi si de asemenea, cea mai diversificata oferta de Lego. Am mai cumparat cateva cand am plecat cu copiii in Olanda, Danemarca si Italia insa acolo am platit mult mai mult pe ele. Cand ne-am intors in tara si ne-am data seama ca le puteam cumpara din Noriel, la aproape jumatate de pret, mie personal mi-au dat lacrimile :)))

De fiecare data cand gasesc Lego aruncate prin casa, imi aduc aminte de filmuletul asta, mi se pare ca se potriveste perfect:




marți, 9 mai 2017

Cumparaturi pentru bebe

Bebelusul tau a venit pe lume si acum este momentul sa va intoarceti impreuna acasa! Dar nu uita ca in primele zile cu bebelusul acasa vei avea nevoie de putin ajutor.
Iata cateva recomandari si sugestii de obiecte care iti pot fi de mare folos in aceasta perioada:

1. Lucruri de stricta necessitate

Scutece - copiii nou-nascuti vor avea nevoie sa fie schimbati de scutece de 10-12 ori pe zi, asa ca trebuie sa cumperi o cantitate care sa iti ajunga cateva zile bune
Servetele umede pentru copii sau vata din bumbac, pentru schimbarea scutecelor
Salopete intregi: 3-4 bucati
Body-uri cu maneca scurta sau lunga (in functie de anotimp): 3-4 bucati
Una sau doua paturici in care sa iti infasezi copilul
Unul sau doua puloverase de pus peste salopeta
O salopeta de fas cu deschidere intre picioruse, daca bebelusul se naste iarna

2. Pentru baita si igiena bebelusului

O cadita de baie
Termometru pentru apa din baita
Cateva prosoape din bumbac cu gluga
Gel de dus pentru copii
Sampon "fara lacrimi"
Ulei de corp pentru copii
Ser fiziologic
Cateva comprese
Unghiera sau forfecuta de unghii
Aspirator nazal


3. Pentru alaptare si alimentatie

Cel putin doua sutiene pentru alaptat si tampoane pentru san daca vei alapta
Pompa de san
Biberoane, tetine si un sterilizator pentru biberoane, daca ii vei da bebelusului lapte cu biberonul

4. Pentru siguranta bebelusului

Termometru de corp
Monitor de tip emitator-receptor, ca sa stii mereu ce face micutul tau

5. Pentru camera bebelusului

Un patut pentru bebelus
O masa de infasat cu salteluta, pentru schimbatul scutecelor
O salteluta pentru patutul bebelusului
Asternuturi pentru patut
Sac de dormit
Carusel


6. Pentru plimbare

Carucior 3 in 1 sau landou
Scaun special pentru masina - scoica sau landou

vineri, 5 mai 2017

Vitaminele care ne îmbolnăvesc

O simplă căutare pe Google a cuvântului "vitamine" generează milioane de rezultate. Cotrobăind prin site-uri, veţi da peste expresii care susţin utilizarea vitaminele, anunţând că acestea "cresc nivelul de energie", "stimulează funcţia cerebrală", "îmbunătăţesc viaţa sexuală" şi "stopează sau chiar vindecă unele tipuri de cancer". Toate aceste site-uri ne ajută să ne explicăm de ce anual se cheltuiesc miliarde pentru cumpărarea vitaminelor. Oare acestea chiar ne fac bine? Numai bine, întotdeauna?

În Marea Britanie, în 2006, s-au cheltuit pe suplimente de vitamine şi minerale 220 de milioane de lire sterline (!), conform statisticilor Food Standards Agency.

Cu toate acestea, din ce în ce mai multe cercetări efectuate în ultimul timp contrazic afirmaţiile laudative legate de beneficiile vitaminelor, demonstrând că vitaminele pot avea uneori efecte nefaste asupra sănătăţii.

Exemple concrete

Una din cele mai şocante dezvăluiri, a fost aceea că 30% dintre multivitaminele de pe piaţă conţin ingrediente în alte doze decât cele declarate pe prospect. Mai mult, studiul realizat de asociaţia ConsumerLab.com susţinea că unele dintre acestea sunt contaminate cu plumb. Rezultatele cercetării au fost publicate în 2009 şi şoca tocmai datorită faptului că primele simptome ale intoxicaţiei cu plumb sunt, de obicei, subtile şi nespecifice, putând apărea la nivelul sistemului nervos, al celui gastro-intestinal sau muscular. În cazul în care problema nu este depistată la timp, plumbul poate provoca delir, atacuri de apoplexie sau chiar comă.

Un alt studiu, publicat la începutul anului 2007 în Journal of the American Medical Association releva că administrarea de antioxidanţi (vitaminele A, C, E şi precursorul vitaminei A, betacarotenul) sub formă sintetică poate creşte riscul de deces. Studiul în cauză a uimit multă lume, mai ales că, până atunci, antioxidanţii se bucuraseră de o reputaţie foarte bună ca apărători ai organismului împotriva radicalilor liberi, care afectează celulele şi accelerează procesul îmbătrânirii. Cu toate acestea, reputaţia antioxidanţilor a fost puternic zdruncinată atunci când coroborarea datelor din 47 de studii clinice, care implicau 181.000 de adulţi, a demonstrat că administrarea vitaminei A, a betacarotenului şia vitaminei E, separat sau combinate, creşte riscul de deces cu 16 procente.
În mod evident, o asemenea descoperire nu putea să nu genereze controverse. Mulţi doctori au criticat cercetarea, susţinând că studiile analizate au fost prea diferite între ele, iar comparaţiile nu puteau fi relevante. Cu toate acestea, părerile au rămas împărţite, mulţi medici întrebându-se de ce atât de mulţi oameni preferă să ia suplimente alimentare în loc să mănânce alimentele din care îşi pot extrage vitaminele şi mineralele necesare.

Câteva luni mai târziu, oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional al Cancerului din SUA au descoperit că bărbaţii care au luat mai mult de o pastilă de multivitamine pe zi aveau un risc cu 32% mai mare de a dezvolta cancer de prostată, dublându-li-se totodată şansele de a muri din cauza acestei boli. Riscul era mai mare dacă persoana în cauză avea astfel de cazuri în familie şi dacă lua suplimente de seleniu, beta-caroten sau zinc.

Tot în 2007, specialiştii de la Universitatea din Washington au aflat că administrarea unor doze mari de vitamina E, de-a lungul a mai bine de 10 ani, creşte uşor riscul apariţiei cancerului pulmonar la persoanele fumătoare. Deşi studiul a fost realizat pe un eşantion de 78.000 de adulţi din Washington, nici presa şi nici oamenii de ştiinţă nu au făcut mare vâlvă, având în vedere că procentele de creştere erau mici, între 7% şi 28%, iar persoanele în cauză erau fumătoare.

Cel mai recent studiu, care aduce în discuţie efectele negative al vitaminelor, a fost elaborat de specialişti din SUA, Finlanda, Norvegia şi Coreea de Sud. Aceştia au studiat efectele pe termen lung pe care le pot avea vitaminele asupra organismului uman, printr-o cercetare ce a inclus 38.772 femei cu vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani. Rezultatele au relevat că nivelul ridicat de cupru din corp creşte riscul morţii premature cu 18%. Mai mult, acidul folic, care este recomandat femeilor însărcinate, creşte şansele de deces cu aproape 6%, iar nivelul ridicat de fier în organism sporeşte acest risc cu 4%. Multivitaminele cresc şi ele riscul de deces cu 2,4 procente, suplimentele de vitamina B6 cu 4%, magneziul cu 3,6%, iar zincul cu 3%. Deşi această cercetarea confirmă o alta efectuată la Universitatea din Copenhaga, în 2008, care demonstra că suplimentele alimentare cresc riscul decesului cu până la 16 %, mulţi oameni de ştiinţă dezmint rezultatele, spunând că mare parte din pacienţi luau aceste suplimente ca tyrtament pentru anumite afecţiuni. Ei dau exemplul unui persoane care are anemie si care, dacă nu s-ar trata, tot ar avea un risc crescut de deces.

Chiar dacă unele vitamine nu ne fac rău, ele nu fac nici bine. Cu alte cuvinte, administrarea unor suplimente alimentare ar putea (în cel mai bun caz) să nu aibă niciun efect asupra oraganismului nostru. Acest lucru l-a demonstrat de curând jurnalistul John Cloud de la Time care a luat 3.000 de pastile de astfel de suplimente alimentare, timp de 5 luni. După ce a luat zilnic 22 de pastile, singurele efecte au fost creşterea greutăţii (cu 5 kilograme) şi a nivelului de vitamină D.

Experimentul americanului vine să susţină studii anterioare, precum cele referitoare la eficienţa vitaminei C. 30 de studii, ce au implicat peste 11.000 oameni, care au luat zilnic minimum 200 mg de vitamina C, au demonstrat că vitamina în cauză oferă o protecţie mult prea mică împotriva răcelilor, faţă de numărul mare de pastile administrate.

Problema dozajului

Majoritatea oamenilor cred că aceste pastile sunt naturale şi sigure şi au o încredere oarbă în ele, din moment ce se pot elibera fără prescripţie medicală. Totuşi, problema nu este chiar atât de simplă. Supradozajul cu vitamina E, de exemplu, poate creşte riscul apariţiei hemoragiilor, mai ales dacă pacientul ia anumite medicamente pentru inimă, de genul anticoagulantelor. Pe de altă parte, prea multă vitamina A creşte riscul apariţiei cancerului la ficat şi la plămâni, putând cauza şi malformaţii congenitale sau reducerea densităţii oaselor.

Veştile bune

Din fericire, există şi părţi bune. Cercetările au demonstrat că vitamina D are un rol important în absorbţia de calciu şi în susţinerea sănătăţii oaselor. Vitamina B6 şi-a îmbunătăţit şi ea reputaţia, odată ce oamenii de ştiinţă au descoperit că, dacă acesta este combinată cu metionina (un amionoacid) poate reduce riscul dezvoltării cancerului la plămâni, chiar şi în cazul fumătorilor. Mai mult, aportul de vitamine din complexul B poate încetini semnificativ apariţia bolii Alzheimer, spun studii recente.

Alimente versus pastile

Oricum ar fi, un lucru pare neîndoielnic: a ne procura vitaminele din surse naturale este mult mai bine decât să le luăm sub formă sintetică - fabricate în laborator şi cumpărate de la farmacie. Nimeni nu ştie sigur motivul pentru care hrana este mai benefică decât pastilele, dar una din teorii este aceea că natura oferă un echilibru perfect de compuşi care nu poate fi replicat pe deplin în laborator.

Deşi există dovezi că vitaminele C, E şi betacarotenul protejează inima atunci când sunt provenite din alimente, un studiu recent al specialiştilor de la Universitatea Harvard a demonstrat că ele nu oferă această protecţie atunci când provin din suplimente alimentare sintetice.

Tocmai din acest motiv, specialiştii spun că oamenii ar trebui să aibă, în primul rând, o dietă sănătoasă şi echilibrată. În acest fel, nu ar mai fi nevoie să apeleze la suplimentele alimentare decât în cazul în care se observă un deficit major al unei anumite vitamine.

Este de cea mai mare importanţă să evităm supradozarea acestor substanţe sub formă de pastile. Cele mai mari beneficii aduse corpului vin din partea unei diete corespunzătoare, dar numai 3% din populaţie reuşeşte să aibă un asemenea regim. Prin urmare, administrarea suplimentelor alimentare ar trebui să se facă numai la sfatul unui medic specialist, iar în cazul în care totuşi decideţi să le luaţi fără această recomandare, ar fi bine să vă informaţi, să citiţi cu atenţie prospectul (vorba reclamelor), ca să vedeţi cum e cu eventualele efecte adverse şi să vă consultaţi cu farmacistul.

Dar e mult mai bine să învăţăm să mâncăm sănătos. Şi parcă e mai plăcut decât să luăm pastile.

sursa articol

vineri, 7 aprilie 2017

Recomandari jucarii pentru copii - Kendama si pachete Kendama

Nu imi mai aduc aminte bine cum a inceput, cred ca totusi un copil din clasa fiicei mele, a primit o kendama. Bineinteles ca in maxim o luna de zile, fiecare copil din clasa, avea cate o kendama, cel putin una. Si bineinteles ca a vrut si fiica mea si apoi si fiul meu si cam asa s-a propagat aceasta moda.

Cel putin asa a fost in cazul nostru. Acum am si eu si sotia si ne jucam impreuna. La prima vedere, o sa spuneti ca nu suntem sanatosi, haideti insa sa va spun care erau alternativele: sa stam pe telefon fiecare, sa ne uitam la televizor sau sa discutam despre pretul alimentelor in prag de Paste.

Daca in loc de toate aceste lucruri, iesim in parc si ne jucam toti 4 cu kendama si daca in loc sa ne respingem copiii si sa le calificam activitatile ca fiind nepotrivite, ne implicam si noi in acele activitati, alaturi de copiii nostri, eu va asigur ca urmarile sunt pozitive. Pe toate planurile.

Pana la urma, ne jucam cu o jucarie amzuanta, in parc, in timp ce ne mai plimbam, ce mai aruncam cu mingea la cos si asa mai departe. Si toate astea impreuna cu copiii nostri. In timpul asta, majoritatea celorlalti parinti, sta pe banca si se uita la noi dezaprobator si cu mila. Asta in timp ce ei stau pe telefon, poarta conversatii insipide despre pretul mielului in piata ori se joaca diverse jocuri cu bilute. Va las pe voi sa judecati si sa spuneti cine este mai patetic. A, sa nu uit: copiii acestor parinti, se joaca alaturi de noi cu kendama, sunt innebuniti dupa noi si ne intreaba de ce parintii lor nu sunt la fel ca noi...Dati-le voi un raspuns, noi nu am gasit nici unul...care sa nu jigneasca respectivele persoane.

Toate aceste Kendama, le-am cumparat din Noriel: aici le-am gasit pe cele originale, la cele mai bune preturi si inafara de asta, am gasit si pachete de kendama si cele mai calitative kendama de pe piata. Va spun asta pentru ca am vazut copii de varsta alor mei, carora parintii nu le-au cumparat kendama originale ci le-au luat niste mizerii din piata sau de la diverse magazine obscure. M-a amuzat maxim treaba, de parca noi eram prosti cand le cumparam originale si ei erau destepti cand le cumparay din piata, la un pret putin mai mic. Respectivii parinti insa si-au reconsiderat pozitia cand ajunsesera sa cumpere la genul 3 kendama pe saptamana si copiii erau tot nemultumiti deoarece materialele nu erau de calitate, se rupea ata foarte repede, nu erau bine echilibrate, priza pe maner,  era groaznica, marimile erau in afara standardelor, ori prea mari ori exagerat de mici. Si bineinteles, copiii nu intelegeau de ce nu le ieseau trick-uri diferite. Ma rog, dupa ce le-au cumparat 3-4 kendama no-name, si-au reconsiderat total pozitia si s-au dus si ei in Noriel, sa le cumpere niste jucarii de calitate. Dintre toate jucariile si jocurile cumparate de catre noi, in ultimul timp, cred ca Kendama se bate cu succes, pe primele locuri. Au mai fost astfel de jucarii de genul papusilor Disney sau Zoobles ori My Little Pony are au rupt topul si i-au tinut pe astia mici ocupati, o groaza de timp. Kendama insa mi se pare mult mai interesanta decat ele si practic, nu te mai plictisesti aproape nicaieri daca ai jucaria asta la tine. Atentie insa de unde o cumparati pentru ca daca jucaria nu este perfect echilibrata, va fi o experienta neplacuta pentru copii.

Recomandari Kendama si pachete Kendama din magazinul online Noriel:




miercuri, 5 aprilie 2017

Sistemul de invatamant prescolar si scolar in germania

Cetatenii romani care se hotarasc sa isi aduca copii pe teritoriul Germaniei trebuie sa stie ca acestia pot merge la scoala si au aceleasi drepturi cu ale copiilor – cetateni germani. Indiferent de nivelul de limba germana la care se afla copii, ei vor fi inscrisi in aceeasi clasa, la acelasi nivel la care erau in Romania. Dupa inscrierea la scoala sau inainte copii pot urma cursuri de limba germana gratuite sau subventionate de stat astfel incat integrarea sa fie mai usoara si mai rapida.

Cel mai repede se integreaza copii de cativa anisori care invata foarte repede limba de la gradinita – Kindergarden sau intrand in contact cu alti copii de nationalitate germana.

Sistemul din Germania vine in ajutorul mamicilor chiar din primii anisori de viata ai copilului, mai ales in ajutorul parintiilor care doresc sa se intoarca in campul muncii acestia avand posibilitatea de a duce copii la Cresa – Kinderkrippe.

Kinderkrippe – Cresa sunt institutiile ce se ocupa de ingrijirea copiilor intre 0 si 3 ani, acestia fiind impartiti in grupe mici de pana la 5-6 copii. Grupele de copii sunt la randul lor impartite in functie de varsta copilului: sugari (intre 0 si 6 luni) – Liegekrippe , sugari (intre 6 si 12 luni) –Krabbelkrippe si Laufkrippe daca micutii au implinit un an.

Pentru mentalitatea romanilor acest sistem de Cresa este de neimaginat mai ales ca micutii in Romania sunt foarte protejati de parinti iar multi dintre ei ajung intr-un colectiv de copii la varsta de 6-7 ani cand intra in clasa I. Pe langa faptul ca aceste institutii vin in ajutorul parintilor ce doresc sau trebuie sa se intoarca la munca, contribuie foarte mult la educatia copilului care este in permanenta in contact cu alti copii, se afla sub ingrijirea unui personal calificat – cu experienta in cresterea si educarea copiilor.

Pretul unei Kinderkrippe variaza intre 50€ si 600€/ luna in functie de Cresa (privata sau de stat), venitul parintilor, numarul de ore alese pe zi/luna s.a.

Tagesmutter (mama de zi) – este o alta forma mai putin costisitoare de ingrijire a micutilor in acest caz persoana calificata in domeniu in urma unui Ausbildung de 3 ani vine la domiciliu si se ocupa de ingrijirea copilului pe perioada in care parintii muncesc. Mama de zi se ocupa de o educatie individuala a copilului in functie de nevoile lui in urma unui program stabilit in prealabil cu parintii.

Kindergarden – Gradinita – si in acest caz discutam de doua variante : gradinitele cu program scurt – fara masa de pranz si gradinitele cu program prelungit – include si masa de pranz. Urmarea gradinitei ca si in Romania este facultativa iar la gradinita sunt acceptati doar copii intre 3 si 6 ani , in Germania orice copil are dreptul la un loc la gradinita cu program redus.

O alta varianta sunt gradinitele cu program prelungit numite Kindertagestätten – Kita unde copii isi petrec intreaga zi incepand cu 5,30 pana la 20 Uhr.

Sistemul prescolar in Germania este foarte bine structurat si gandit pentru nevoile fiecarui parinte si ma refer aici la mamele singure care pe langa educatia copilului sau a copiilor sunt obligate sa intretina intreaga familie apoi parintii care lucreaza ca persoane independente si nu isi permit concediu de crestere a copilului.

Sistemul de invatamant Scolar

Educatia scolara obligatorie incepe la varsta de 6 ani. Copii cetateni romani au dreptul la fel ca si copii cetateni germani de a urma cursurile unei scoli in Germania fiind acceptati la scoala indiferent de nivelul de limba germana; statul oferind cursuri de limba germana obligatorii pentru o integrare usoara si rapida. Scoala primara la fel ca si in Romania cuprinde clasele 1-4 iar dupa terminarea scolii primare parintii impreuna cu cadrele didactice decid in functie de situatia scolara (a notelor sau calificativelor obtinute pe parcursul celor patru ani) daca copilul va urma Hauptschule sau Gimnaziu.

Scoala generala Hauptschule cuprinde clasele V –IX elevul avand posibilitatea in conditiile in care rezultatele in timpul anilor si nota finala permite; completarea celor 4 ani cu inca un an si obtinerea diplomei echivalente de Realschule. Dupa cei patru ani elevii au posibilitatea de a urma o Scoala de Meserii – Ausbildung pe parcursul carora sunt renumerati sau prin optinerea diplomei de Realschule pot urma mai departe Fachoberschule sau Gimnazium.

Structura sistemului de invatamant nemtesc:

Fig. 1 Structura sistemului de invatamant nemtesc



sursa articol

sâmbătă, 4 februarie 2017

Putem cumpara hainute pentru copii din magazinele online? Intrebari, raspunsuri si recomandari

           Haideti sa va descriu experienta mea, experienta ce m-a determinat sa imi fac cumparaturile online: fiica mea pleca in cantonament si trebuia sa ii cumparam neaparat pantalonasi scurti, pantaloni lungi de sport, trening, 2 hanorace, pantofi sport (sau adidasi cum spune lumea si de altfel cum este acceptat in DOOM...mie personal mi se pare impropriu, pt ca adidasi nike e.g. suna stupid din vreo 2000 de puncte de vedere) si cateva tricouri.
           Am fost plecat cu ea, cam 11 ore, cautand hainutele de mai sus, prin vreo 4 Mall-uri si 3 magazine sport...mari. Ori nu am gasit marimea ori nu am gasit modelul sau pur si simplu erau indecent de scumpe ori prost facute: materiale ca de prosop ori materiale ca de batista. Pe scurt, dupa 11 ore, ne-am intors acasa, morti de oboseala si cu nimic cumparat. Recunosc insa ca imi era destul de frica sa cumpar online, hainute: pana la urma, consider ca teama mea era justificata, mi s-a intamplat sa probez haine in magazin si sa nu fiu multumit, dar sa le cumperi asa pe blind...si sa crezi ca se si potrivesc, parea putin probabil. In consecinta m-am apucat sa fac research si haideti sa va spun ce am invatat, poate va ajuta. De fapt cu siguranta, va va ajuta daca va hotarati sa cumparati haine online si eu personal, va sfatuiesc sa o faceti. O sa cheltuiti mai putin, o sa pierdeti mai putin timp si o veti face mult mai comod, din fotoliu, nu din magazine, in inghesuiala, enervandu-va cu vreun angajat dobitoc, cautand parcari, dand banii aiurea pe benzina sau pur si simplu, injurand in trafic.

So, without further ado, sfaturi pentru cumparatul hainelor online:
  • nu cumparati de la magazine "mici" sau necunoscute ori avand un renume de magazine neserioase:
    • uitati-va in sectiunea de "contact"si verificati daca are sediu efectiv sau este doar un magazin online, deschis in cine stie ce garsoniera?
    • verificati datele din sectiunea "despre" si vedeti sa nu fie un magazin deschis de cateva luni
    • verificati in ce oras are sediu. Este altceva sa te duci sa te certi cu angajatii magazinului din orasul tau, de unde tocmai ai cumparat ceva si altceva sa incerci sa iei contactul cu un magazin situat in alt judet....
    • sunati-i si vedeti cat de "profesionali" sunt la telefon
    • cititi cu atentie conditiile de returnare a produselor
  • nu cumparati de pe site-uri "slabe": 
    • fara filtre
    • nefunctionale
    • fara imagini si descrieri detaliate ale produselor
    • fara informatii despre stoc
Presupunand insa ca ati gasit un magazin "serios", de unde stiti ca produsul ii va veni copilului? Sunt atatea marimi, atatea sisteme de masura, sunt tipare diferite in functie de firma, XXL la Nike inseamna ceva, la Adidas inseamna altceva, XXL la copii inseamna ceva si la adulti altceva si chiar sunt diferite in functie de sex, XXL la fetite este altceva decat la baietei...si tot asa. Ca si concluzie, nici un sistem de masura: european, american etc, nu este standard.

Este foarte simplu, in fapt: cumparati hainutele pentru copii in functie de inaltime: este singurul standard universal. Masurati inaltimea copilului si cumparati hainele pentru copii, in functie de inaltime, asa nu o sa va pacaliti niciodata.





Dar cum pot sa imi dau seama daca este un material de calitate?
Pai, simplu: cititi descrierea produsului si intrebati vanzatorii, uitati-va cu atentie la imaginea produsului (o calitate si o rezolutie mare este de ajutor) si daca totusi dupa toate astea, cand va vine produsul acasa, nu sunteti multumiti, tineti cont de ce v-am spus mai sus: oricand puteti returna produsul. Daca ati luat in considerare si ce v-am spus mai sus: nu ati cumparat de la un magazin deschis ieri, intr-o garsoniera.

Si un ultim sfat: nu cumparati cele mai ieftine produse, nu o sa pacaliti comerciantul, el oricum castiga, o sa va pacaliti voi insiva.

Eu am cumparat in ultima perioada, haine din urmatoarele categorii, pentru copiii mei. In aproximativ 1 an de zile de cand cumpar de la ei, nu a fost nevoie sa returnez nici un produs. In consecinta in materie de haine si hainuite sau chiar incaltaminte pentru copii, din punctul meu de vedere, Noriel este cea mai buna alegere:

miercuri, 1 februarie 2017

Sportul in viata copilului: informatii importante de la specialisti

Pana nu de mult, regula nescrisa era clara: copiii veneau de la scoala sau gradinita, se schimbau in hainele de "afara" si ieseau la joaca pana cand apunea soarele. Dar astazi, cand au la indemana zeci de canale TV cu desene, sute de DVD-uri cu filme si mii de jocuri pe calculator, este foarte greu sa ii mai tentam pe micii prescolari sau pe cei care sunt deja la scoala cu "banala" iesire prin parc.

Sportul in viata copilului ofera multiple beneficii, nu doar la nivel de dezvoltare fizica armonioasa, ci si la nivelul socializarii si al sanatatii pe termen lung. Qbebe a intervievat o serie de specialisti implicati in activitati sportive pentru copii, antrenori de inot si de karate, medici, nutritionisti, dar si parinti care au luat decizia de a-si inscrie copilul la un club sportiv sau se gandesc sa faca asta in viitorul apropiat.

sportul in viata copilului

Sportul in viata copilului: Rol si beneficii

Sporturile organizate pot ajuta copiii sa creasca nu doar din punct de vedere fizic. De la fotbal pana la mersul pe role, de la inot pana la mersul pe jos, miscarea le ofera copiilor sansa de a se dezvolta armonios. Practicat in echipa sau in cadru organizat, sportul ii ajuta pe copii sa fie mai sociabili, sa lucreze usor impreuna cu ceilalti si sa inteleaga ce inseamna fair-play. In plus de beneficiile sale sociale, sportul ofera si o metoda grozava pentru copii de a se distra.

"O activitate fizica constanta (2-3 ori pe saptamana), inceputa de la varsta de 3-4 ani are un rol preventiv foarte important. Intareste imunitatea, previne imbolnavirile, previne obezitatea, ajuta la dezvoltarea corecta a musculaturii, intareste sistemul osos, ajuta la o postura corecta si, nu in ultimul rand, echilibreaza sistemul endocrin al copilului. Pe langa aceste efecte asupra organismului, are un rol la fel de important in dezvoltarea mentala si psihica sanatoasa. Sportul practicat de la varsta mica ajuta la dezvoltarea creativitatii, imbunatateste coordonarea si relatia copilului cu alti copii si adulti. Copiii care practica un sport constant sunt mult mai sociabili, comunicativi si disciplinati." (dr. Beata Acs, medic specialist pediatru, doctor in stiinte medicale)

Haideti sa vedem impreuna principalele beneficii sociale si fizice ale sporturilor spre care se indreapta cei mai multi copii din Romania.

Fotbalul

Fotbalul este unul dintre cele mai populare sporturi si in Romania, unde se formeaza grupe de mici fotbalisti inca de la sase ani. Desi noi, ca mamici, nu suntem atat de incantate ca taticii cand vine vorba de inscrierea celor mici la fotbal, trebuie sa stim ca sportul "rege" le ofera celor mici o multime de beneficii.
sportul in viata copilului

Beneficii fizice Beneficii sociale
Rezistenta cardiovasculara marita Disciplina
Intarirea musculaturii Dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipa
Flexibilitate Leadership
O mai buna coordonare Corectitudine
Echilibru Incredere in sine
Rezistenta la efort
Socializare
Mersul pe bicicleta

sportul in viata copiluluiCu totii ne amintim prima experienta cu bicicleta. La inceput, mama sau tata ne tineau din spate saua, iar apoi am inceput sa pedalam singuri. Una dintre cele mai puternice amintiri de independenta si libertate. Astazi, pe fondul discutiilor despre protejarea mediului, mersul pe bicicleta este tot mai popular, iar copiii invata de la cele mai mici varste sa pedaleze. La inceput, puteti folosi o bicicleta cu roti ajutatoare, iar de la trei-patru ani, puteti sa ii dati celui mic primele lectii de pedalat pe doua roti.

Beneficii fizice
Beneficii sociale
Intarirea musculaturii picioarelor Disciplina
Coordonare Stima de sine
Echilibru Simtul comunitatii
Fitness cardiovascular Petrecerea timpului impreuna cu familia
Control al greutatii Sentiment de libertate
  Constientizarea problemelor de mediu
Inotul

sportul in viata copiluluiUn sport indicat impotriva sedentarismului si care se poate practica atat in cadru organizat, cat si in timpul liber, inotul poate fi o activitate pentru cei mici de la cele mai mici varste. Potrivit antrenorului de natatie si polo Edward Vuculescu, inotul dezvolta si echilibrul, iar 90% dintre copiii care invata sa inoate merg apoi foarte repede si pe doua roti. Totodata, prin inot se amelioreaza sau remediaza diferite probleme ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza sau cifoza. In plus, inotul dezvolta musculatura si este excelent pentru o postura corecta.
Beneficii fizice
Beneficii sociale
Dezvoltarea armonioasa a intregului corp
Capacitate de introspectie si autoanaliza
Cresterea perimetrului si diametrului cutiei toracice
Disciplina
Cresterea debitului respirator si a consumului de oxigen
Stima de sine
Cresterea rezistentei la efort pe termen lung
Constientizarea problemelor de mediu
Favorizarea circulatiei sangvine

Dezvoltarea vitezei, indemanarii, rezistentei si fortei
Mersul pe jos

sportul in viata copiluluiPoate parea banal, dar mersul pe jos este unul dintre cele mai bune exercitii fizice pentru copii, in care se pot implica si adultii. Este util in special pentru copiii carora nu le plac jocurile prea competitive. Bineinteles, mersul pe jos variaza de la o simpla plimbare prin parc, la varsta de doi ani, pana la urcatul pe munte, dupa cinci-sase ani.
Beneficii fizice Beneficii sociale
Echilibru
Intarirea sentimentului de independenta
Coordonare
Stima de sine
Intarirea musculaturii picioarelor
Constientizarea problemelor de mediu
Controlul greutatii Petrecerea timpului in familie
Sportul in viata copilului: Activitati sportive in functie de varsta

In ziua de azi, multi parinti se gandesc sa isi inscrie copiii la un club sportiv de la cele mai fragede varste. Inainte de a lua aceasta decizie, ganditi-va insa daca cel mic este pregatit din punct de vedere fizic si emotional. Inscrierea timpurie la un sport poate crea frustrari si neplaceri care se vor transforma ulterior in apatie pentru miscare si indepartarea copilului de la sportul organizat.

Desi exista o serie de sporturi potrivite si pentru prescolari (inotul, dansul sportiv), copiii isi dezvolta abia pe la varsta de 6-7 ani abilitatile fizice si psihice necesare pentru a asculta indicatiile unui antrenor si a intelege regulile unui sport. De exemplu, un concept simplu pe care copiii il inteleg abia cand ajung la gradinita sau in clasa I este de a-si pasa mingea pe rand. Copiii pot avea activitate fizica si la varste mai mici, dar sportul trebuie sa fie axat mai mult pe ideea de joaca si distractie si mai putin pe competitie.

"E clar ca pentru a intelege notiunile de baza ale unui sport, copilul trebuie sa aiba minimum 3-4 ani, insa miscare simpla, fara ideea de competitie, se poate începe din primele luni de viata - exista programe de dezvoltare corporala corecta pentru bebelusi, cursuri de activitate acvatica etc. Inscrierea la un club unde poate practica un sport va fi facuta concomitent cu inceperea gradinitei sau putin dupa, cand copilul incepe sa deprinda primele reguli sociale," ne-a explicat dr. Serban Damian.

"Sportul este recomandat de la varsta de prescolar. Vizitele la piscina pot incepe si de la varste mai mici, ca sa se obisnuiasca copilul cu apa, dar inotul este recomandat de la varsta de 3-5 ani", a adaugat si medicul pediatru Beata Acs.

sportul in viata copilului

Sporturi pentru prescolari: inot, gimnastica, atletism, dansuri, gimnastica, arte martiale

Sporturi pentru copii de scoala: arte martiale, patinaj, tenis de masa, tenis de camp, handbal, fotbal, alte sporturi de echipa care presupun o specializare

Sunt insa si cazuri in care nu este indicata practicarea unei activitati sportive. Medicul pediatru recomanda parintilor sa solicite o evaluare a sanatatii copilului inainte de a-l inscrie la un sport. Iata si situatiile explicate de dr. Beata Acs, care necesita o atentie sporita:

• In caz de bolile sistemului cardiovascular (anumite malformatii congenitale ale inimii), copilul necesita o evaluare medicala corecta inainte de a practica orice sport.
• In caz de afectiunile pielii (eczeme, dermatite extinse) este recomandat consultul dermatologic inainte de lectiile de inot.
• Afectiunile aparatului locomotor (de ex. luxatie de sold) necesita control ortopedic inainte de a practica orice sport.

Unii parinti se tem ca anumite sporturi pot afecta cresterea si dezvoltarea copiilor, dar medicul pediatru doreste sa-i linisteasca.

"Niciun sport practicat corect si inceput de la o varsta recomandata, nu afecteaza cresterea si dezvoltarea copilului, ba din contra ajuta". (dr. Beata Acs, medic specialist pediatru, doctor in stiinte medicale)

Sportul in viata copilului: Sporturi deosebite

Pe langa fotbal, tenis sau inot, exista o multime de sporturi mai deosebite la care copiii se pot inscrie. Din pacate, ele sunt disponibile in special in Bucuresti, unde exista o varietate mai mare de cluburi si cursuri pentru tir cu arcul, scrima, polo sau hochei.

Daca observi ca cel mic este pasionat de cavaleri, pirati si spade, il poti inscrie la scrima. Acest sport dezvolta echilibrul, agilitatea si determinarea copiilor, dar si abilitatile lor de gandire rapida si strategica. Nu iti face griji in ceea ce priveste siguranta. Costumele de scrima previn accidentarile celor mici.

Tirul cu arcul necesita rabdare, perseverenta si repetitii. Practicat de la varste mici, el cultiva aceste calitati ale copilului si il ajuta sa isi dezvolte si abilitatile de multitasking.

Daca cel mic este sociabil si indragostit de apa, polo poate fi sportul ideal pentru el. Acest sport de echipa ii va dezvolta armonios intregul corp si il va ajuta sa isi consume energia.

sportul in viata copilului

Un sport deosebit este si echitatia, care poate sa ii ajute pe cei mici sa isi dezvolte independenta, dar si dragostea pentru natura si animale.

Desi atrage mai putini copii decat fotbalul, golful este o alternativa minunata a sporturilor tipice si o metoda buna ca cei mici sa isi cultive capacitatea de a fi atenti si gandirea analitica. In plus, golful este un sport si o pasiune de care se pot bucura toata viata.

Mersul pe role si patinajul nu sunt doar un mod placut de a petrece timpul liber, ci si o forma de miscare care antreneaza intregul organism si intareste musculatura. Incepeti cu role speciale si protejati-i pe cei mici cu genunchiere, cotiere si casca. Pe langa coordonare si flexibilitate, mersul pe role si patinajul ii ajuta pe cei mici sa fie mai increzatori in fortele proprii.

Sportul in viata copilului: Ce spun medicii
Pentru a afla si alte lucruri despre beneficiile sportului pentru copii, Qbebe a stat de vorba cu Dr. Serban Damian, fondatorul Centrului de Nutritie Superfit, medic specialist in medicina de familie. Absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, acesta a devenit si specialist in nutritie sportiva in urma unui program international, fiind primul medic din Romania care a urmat aceste cursuri.

dr. Serban DamianMedicul Serban Damian ii sfatuieste pe parinti sa isi dea copiii la sport pentru ca astfel cei mici vor avea sansa sa isi atinga potentialul maxim de dezvoltare fizica. De exemplu, daca sunt "programati" sa ajunga la 1,80 m, cu sport isi vor atinge acest potential. Potrivit specialistului in nutritie sportiva, miscarea fizica imbunatateste performantele fizice si intelectuale la orice varsta, precum si agilitatea, viteza, forta si rezistenta la efort. Sportul creste si capacitatea de memorare si invatare, lucru atestat de numeroase studii.

"Lipsa de inteligenta a sportivilor este doar un mit, dezvoltat de faptul ca, la sportivii de performanta, exista uneori sacrificii care merg pana la renuntarea la invatatura. Dar pentru activitatea fizica moderata exista o multime de dovezi care arata ca aceasta imbunatateste rezultatele scolare. In plus, copiii care fac sport au un risc mai mic de a lua in greutate," a declarat dr. Serban Damian pentru Qbebe.

Acesta ne-a vorbit si despre beneficiile sociale ale sportului: copiii devin mai competitivi, inteleg ce inseamna spritul de echipa, fairplay-ul, sportul ii ajuta sa fie oameni mai frumosi, dezvoltati in armonie si in raport cu ceilalti. Tototdata, sportul previne si multe afectiuni, boli pulmonare si cardiace. Sportul isi gaseste utilitatea si in boli metabolice, obezitate, diabet zaharat, tulburari ale metabolismului lipidic, tulburari ale sistemului osos. Gimnastica de recuperare este si ea foarte utila pentru afectiuni ale coloanei.

Dr. Serban Damian: "De la varsta de 3-4 ani, parintii pot lua in calcul inscrierea copiilor la un sport organizat la un club. La locul de joaca fac miscare la modul general, dar este altceva cand un antrenor ii invata sa execute bine miscarile si sa alerge corect. In plus, la un sport organizat exista si interactiune cu alti copii. Intr-un sport de echipa, inveti si sa pierzi, dar si sa castigi."

Medicul le reaminteste parintilor ca sportul este o forma aparte de educatie a spiritului mai mult decat a trupului. "Sportul iti da mai multa incredere, capacitate de organizare mai mare. Cu cat este inceput de la o varsta mai frageda, cu atat sunt sanse mai mari ca cei mici sa isi defineasca astfel personalitatea. Dar la nicio varsta nu este prea tarziu sa te apuci de sport. Pentru a-i convinge pe copii sa faca sport, este important exemplul personal al parintilor si gasirea unui mediu placut in care cei mici sa faca antrenamente," considera dr. Serban Damian.

Acesta ii sfatuieste pe parinti sa tina cont si de personalitatea copilului si sa vada daca prefera un sport de echipa sau unul individual ca scrima. Important este ca parintii sa nu ii forteze pe copii.
Medicul spune ca, din punct de vedere alimentar, copiii nu au, in general, necesitati nutritionale speciale. Pentru un copil care are trei antrenamente pe saptamana si nu face sport de performanta, este suficienta o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Inainte de antrenament, este indicata o masa usoara, de exemplu o salata sau un iaurt care sa ofere energie pentru antrenament. Dupa sport, este indicata o masa consistenta, de exemplu orez cu carne sau peste la cuptor. Inainte si dupa antrenament, se recomanda si consumul de fructe.

Sportul in viata copilului: Recomandari de la psiholog
Fiecare copil are o personalitate unica, inclinatii diferite si pasiuni aparte. Qbebe vine in spirjinul parintilor si cu o serie de sfaturi utile de la psihologul clinician Cristina Dragulin, care ne vorbeste despre beneficiile sportului din punct de vedere psihic si ne spune, totodata, ce putem face cand cei mici refuza sa mai mearga la antrenamente.

Cristina DragulinJurnalist si psiholog clinician specialist, Cristina Dragulin este manager PsihoShop si editor coordonator al site-ului Psihologie.ro. Imbina zi de zi pasiunea pentru psihologie cu cea pentru scris si citit. Cum fara nici una nu se poate simti implinita pe deplin, a gasit o modalitate de a le aduce impreuna in mediul online, scriind si traducand carti de psihologie.

"Un copil care face sport in mod constant este optimist, energic, activ, invata sa fie un luptator, sa faca fata cu brio atat succeselor, cat si esecurilor pe orice plan in viata. Maturizarea emotionala este mai rapida la astfel de copii, deci vor beneficia de un echilibru psihic mai stabil pe termen lung," a explicat Cristina Dragulin pentru Qbebe. Ea ne-a mai spus ca prin sport, cei mici invata sa fie organizati, sa-si stabileasca mai bine prioritatile, sa-si exerseze curajul si perseverenta, care in timp devin calitati ale copilului pe care le va aplica si in alte arii ale vietii sale.

Iata si alte recomandari din partea psihologului:

Indrumarea copiilor catre un sport care sa devina o activitate constanta pentru ei este bine sa se intample dupa varsta de 4 ani;
Intr-o anume masura, firea copiilor poate influenta genul de sport preferat de acestia;
Parintii nu trebuie decat sa observe ce ii place celui mic sa faca in parc - sa se plimbe cu bicicleta, sa se joace cu mingea cu ceilalti copii, sa se catere pe plasele din parc sau prefera sa stea intr-un singur loc fara sa faca prea mult efort fizic;
In functie de ceea ce observa, pot inscrie copiii la inot, fotbal, handbal, volei, gimnastica, dans, karate, tenis, karting etc;
Daca observa ca activitatea sportiva respectiva nu-i face deloc placere copilului dupa cateva antrenamente, pot incerca altceva, pana gasesc ce i se potriveste;
Nu trebuie neglijata opinia copilului. Uneori, chiar de la patru ani, unii au preferinte clare si parintii trebuie sa tina cont de ele, chiar daca nu-si doreau neaparat pentru copil ce vrea el sa practice ca sport;
Este posibil ca dupa un timp, cel mic sa constate ca de fapt nu ii place ce si-a ales si parintii nu trebuie sa il blameze pentru asta. Ei trebuie sa fie intelegatori, caci, pana nu experimentezi cu adevarat ceva, nu stii daca iti place sau daca faci fata.
Psihologul Cristina Dragulin a facut si cateva recomandari pentru parintii care au copii la un sport de performanta si au nevoie sa fie in contact cat mai des cu cei apropiati. "Familia si prietenii trebuie sa le fie aproape, chiar daca nu fizic. Sunt suficiente o conversatie la telefon, un e-mail, o scrisoare, dar cat de des posibil. Ei trebuie sustinuti emotional si incurajati de familie. Nu pot sa nu-mi aduc aminte de multe declaratii ale sportivilor care spun ca fara familia lor ei nu ar fi ajuns unde sunt si ca le sunt profund recunoscatori pentru sustinere."
Sportul in viata copilului: Antrenori pentru cei mici
sportul in viata copiluluiAntrenor cu 5 ani de experienta si fost sportiv de performanta, Edward Vuculescu, de la Clubul Sportiv Fun Swim, a participat la competitii nationale si internationale inca de mic copil, clasandu-se de multe ori pe podium. Din dragoste pentru sport si pasiune pentru pedagogie, s-a hotarat sa transmita mai departe cunostintele dobandite in cele peste 20.000 ore petrecute in bazinul de inot.

Qbebe a stat de vorba cu antrenorul de natatie si polo despre inotul pentru copii. Acesta ii sfatuieste pe parinti sa se gandeasca ce anume isi doresc de la copii, pentru ca inotul poate fi de trei tipuri:

sportiv (de piscina amenajata si implicare rezultand performanta);
medical (calirea organismului, terapie prin miscare);
de agrement (pentru cele 30 minute zilnice de miscare si sanatate a organismului).
Apoi, parintii trebuie sa ia in calcul:

calitatea apei bazinului unde vor inscrie copilul la cursuri, cat si calitatea si igiena din zona vestiarelor si in special a toaletelor;
experienta antrenorului sau a instructorului in predarea inotului, cat si experienta in lucrul cu copiii;
perioada petrecuta de antrenor in bazin ca sportiv de performanta si performantele acestuia.
"Ii sfatuiesc pe parinti ca, inainte sa isi dea copilul la inot, sa mearga la bazin si sa adune informatii de la ceilalti parinti care au copiii inscrisi la acel club si sa-i intrebe fara rusine despre cat de multumiti sau nemultumiti sunt de alegerea facuta. In general, acestia ii asteapta pe copii pana la finalul orei in zona special amenajata. Parintii care doresc sa-si duca la inot copiii pot sta pana la sfarsitul unei ore de curs si pot urmari si reactia copiilor care tocmai au iesit din bazin," a declarat Edward Vuculescu pentru Qbebe.

Antrenorul ii sfatuieste pe parinti sa solicite si o ora de evaluare: „Dupa aceasta ora, in general cu antrenor personal pentru copiii cu mare teama de apa, parintii pot intreba copilul a doua zi, dupa ce a trecut o noapte de odihna, daca isi mai doreste sa mearga la inot. In cazul in care raspunsul copilului este negativ, parintii pot lua in considerare schimbarea antrenorului."

sportul in viata copiluluiEl ii sfatuieste pe parinti sa tina cont si de maladiile cronice sau incurabile care pot aduce prejudicii fatale celui aflat in apa. Masura interzicerii restrictive sau definitive a inotului se practica in urmatoarele cazuri:

Reumatism Sokolski-Bouillaud, cu leziuni cardiace consecutive;
Malformatii cardiace;
Valvulopatii de orice natura;
Infectii rino-sinuzale si faringiene;
Hepatita;
Nefropatii;
TBC pulmonar;
Alergii;
Epilepsia, care impune intreruperea imediata si definitiva a inotului.
Iata si cum isi da seama antrenorul care sunt copiii care pot face inot de performanta si care sunt cei care pot pastra abilitatile nou invatate ca hobby.

"Antrenorul trebuie sa aiba « calitatea » de a simti sportivii. Trebuie sa aiba si cunostintele necesare pentru a « depista » calitatile psiho-motrice individuale. Aici vorbim despre particularitati de varsta, sex, morfologice, functionale si psihice," a explicat Edward Vuculescu pentru Qbebe.

Iata lucrurile pe care le are in vedere in prima etapa de selectie, care se face intre 6 si 8 ani:

-    Starea de sanatate deplina
-    Dezvoltarea fizica generala: talia, greutatea, anvergura, capacitatea vitala, mobilitatea, care trebuie sa aiba valori peste media categoriilor de varsta respective.
-    Conformatia fizica si talia ambilor parinti, pentru a face o apreciere a biotipului constitutional al viitorului sportiv
-    Motivatia pentru sport a copilului, dar si a parintilor

"Mai sunt si alte criterii care pot fi importante pentru un inotator, de exemplu « oasele de porumbel », adica sa aiba oasele usoare, capacitatea de coordonare, controlul neuro-muscular, capacitatea de a intelege si deprinde repede miscarile, capacitatea de echilibru etc. Insa, in afara de toate acestea, trebuie sa existe o legatura intre antrenor si sportiv, trebuie ca sportivul sa creada in antrenorul lui. A apus era cand sportivii erau batuti si invinetiti la antrenament si nu le era spus niciodata bravo! Trebuie sa fie un echilibru in toate acestea," a mai spus Edward Vuculescu.

Daca un copil nu are calitatile necesare unei performante la inot, antrenorul il indruma spre alt sport si inca tine legatura cu fosti colegi care predau handbal, tenis, karate, box sau judo. „Este obligatia fiecarui antrenor sa nu tina « captiv » un sportiv care nu are sanse de performanta," considera antrenorul de natatie si polo.

Iata si recomandarile pe care acesta le face, in functie de varsta celor mici:

4 - 5 ani:
cat mai multa joaca in apa, evitand clar fortarea si, mai ales, contactul neplacut al ochilor cu sapunul; obiectivul principal - placerea de a se juca in apa si atragerea lui catre inot
5 - 9 ani: invatarea inotului de supravietuire, saritura in apa adinca, „calcarea apei", inot defalcat cu picioarele, inot in coordonare globala (-/+respiratie) sau chiar antrenarea pentru performanta pe distante scurte; atingerea unui nivel cat mai natural al relatiei cu apa, cu bazinul, cu antrenorul, cresterea spiritului de echipa
8 - 11 ani: invatarea inotului sportiv, a cat mai multor procedee tehnice, a starturilor, a intoarcerilor si sprinturilor de maximum 50 m, marirea volumelor de antrenament, cat mai multa joaca la final de antrenament
10 - 13 ani: perfectionarea tehnicii insusite in compania efortului combinat aerob superior, „la prag", sprinturi, cu accentuarea frecventa a modalitatii calitativ superioare de a inota „cea mai mare viteza cu cele mai putine miscari"
12 - 15 ani: specializarea in 1-2 procedee personale, definitivarea optiunii de a concura in 2-3 probe individuale si de stafeta
dupa 16 - 17 ani: atingerea maiestriei, performanta, inalta performanta, consacrarea

Edward Vuculescu le explica parintilor si cum sa procedeze cand cei mici refuza sa mai mearga la inot, desi initial l-au indragit. Sfatul cel mai important pe care antrenorul il da parintilor este sa nu renunte si sa nu cedeze.

„Prima data, sa isi anunte antrenorul. Daca acesta are experienta, va sti ce are de facut. Renuntarea la inot poate sa apara datorita uzurii psihice sau fizice a copilului. Cei mici renunta fiindca ori s-au speriat in urma faptului ca au cazut cu capul sub apa (de vina fiind antrenorul sau instructorul cu care au facut ora de inot) ori au fost adusi la starea de oboseala prin supra-antrenament (suprasolicitare fizica). Uneori, sunt lipsiti de motivatie si pur si simplu in mintea lor se intreaba: daca mi-am atins obiectivul si stiu sa inot, de ce mai merg sa obosesc inotand atatea lungimi de bazin?," explica antrenorul de inot.

O alta etapa in care unii copii pot fi dificil de motivat este cea in care au invatat sa "pluteasca", iar antrenorul trebuie sa-i "munceasca" mai mult pentru a evolua. „Copiii care sunt invatati sa-si petreaca timpul in fata calculatorului vor incepe sa dea de greu si vor cauta scuze pentru a nu mai merge la inot. Sa nu uitam ca antrenorul are rolul de a-l invata pe copil sa inoate si nu de a-l pazi asemenea unui salvamar care priveste cum se joaca cei mici in apa. Desi supravegherea are un rol important, antrenorul este cel care ii si solicita pe copii pentru rezultate si performanta."

sportul in viata copiluluiEdward Vuculescu, antrenor Clubul Fun Swim: „Trebuie identificat motivul pentru care nu mai vrea la antrenament. Lasati copilul sa se odihneasca, apoi incercati din nou, daca este cazul. Schimbati antrenorul sau bazinul de inot. Spuneti-i noului antrenor despre povestea micului sportiv si el va cauta cu siguranta solutii pentru rezolvarea cazului."

Qbebe i-a adresat antrenorului de natatie si polo si o intrebare care staruieste pe buzele multor parinti:

Dupa cate antrenamente invata copilul meu sa inoate?

„Este greu de spus, mai ales ca fiecare copil are calitati si particularitati unice. Depinde de fiecare si de miscarea pe care a facut-o in joaca," considera Edward Vuculescu. "Cand eram copii aveam doar desene cu Mihaela 10 minute pe zi, in rest bateam mingea, jucam Lapte gros, Frunza, Leapsa, Ratele si Vanatorii, Castelul sau 7 pietre, ne cocotam in copaci dupa corcoduse si cirese sau faceam diferite scheme cu bicicleta ca sa impresionam fetele.

Pe copiii de acum ii vad venind la antrenament cu smartphone-ul sau tableta in mana, jucand diverse jocuri. Acasa, stau in fata calculatorului si nu vor sa iasa afara. De aceea, in multe cazuri sunt pus in situatia in care este adus la inot un copil lipsit de mobilitate, de control neuro-muscular. Am uneori la antrenament copii de 7-8 ani care nu isi pot controla miscarile. Stau in fata lor, le explic cum sa repete miscarile pe care le fac eu, eu rotesc bratele in fata, iar ei se uita la mine si rotesc bratele inapoi," ne-a povestit antrenorul.

Acesta are insa si multe exemple pozitive in echipa: o fetita, Diana, de numai 6 ani, care dupa 20 lectii a ajuns sa inoate peste 600m intr-o ora (28 lungimi de bazin a 25m), Mircea de 4 ani care dupa doar patru lectii poate sa stea cateva secunde la suprafata fara materialele ajutatoare si Maya de 5-6 ani, care dupa cinci lectii inainta pe apa fara ajutor. Ar mai fi si Alexandru (4,5 ani), care dupa opt lectii inoata un bazin de 25m, Alex Ionescu (6 ani) si Alesia, care la 3 ani inoata singura pe spate dupa 24 de lectii, iar exemplele pot continua.

Edward Vuculescu: „Daca parintii aleg antrenorul potrivit, in general, in maximum 16 lectii cam orice copil trebuie sa scape de materiale ajutatoare, sa faca sarituri in apa si sa inoate macar 15-25 de metri fara ajutor, iar riscul de inec sa fie eliminat. Sunt insa si exceptii care invata fie mai repede, fie mai greu."

Qbebe a stat de vorba si cu Sensei Gabriel Timofte (42 de ani), presedinte si antrenor de arte martiale cu 4 DANI la Karate Shotokan. Senseiul a practicat sport de mic copil, mai intai judo, apoi karate.

Instructorul a enumerat si el beneficiile practicarii unui sport de catre copii: o buna dezvoltare fizica si psihica, dar si socializarea cu ceilalti. "Recomand sa inceapa un sport cand este mai receptiv, cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Pentru artele martiale, indicata este varsta de 4 ani. La noi, la clubul Aiko, cel mai tanar membru are 4 ani si 4 luni", a spus instructorul.

sportul in viata copiluluiAlegerea unui sport poate fi dificila pentru parinti, mai ales daca cel mic nu are varsta la care sa spuna clar ce i-ar placea. "Este o chestiune de gust, de ceea ce observa parintele la copil. Poate el se simte mai bine la fotbal, in aer liber, decat in sala. Bineinteles, depinde si ce talent are sau ce isi doreste parintele pentru copil. De multe ori, unde a dat el gres in trecut, vrea ca cel mic sa reuseasca", a explicat Timofte.

Apoi, Senseiul ne-a vorbit despre frumusetea artelor martiale. "In afara de a fi un sport, este o arta, un mod de viata. Te ajuta sa dobandesti intelepciune, sa descoperi ca ai foarte multe lucruri de invatat. Artele martiale ii pot feri pe adolescenti de viata de strada, de viciile si problemele ce pot aparea, in general, la copiii nesupravegheati. Eu am o vorba - orice aducere in sala elibereaza un loc in puscarie pe viitor", a mai spus antrenorul.

Insa acesta nu-i incurajeaza pe parinti sa-i aduca la sala cu forta pe cei mici. "Eu las decizia la alegerea parintilor, in functie si de ce aptitudini are copilul. Artele martiale sunt arte de lupta, iar daca nu-i face placere este mai bine sa nu-l oblige. Ca antrenor, iti dai seama daca este in locul potrivit dupa placerea cu care executa un lucru. Daca vezi copilul cum casca, este clar ca nu este interesat", a adaugat el.

Un sport practicat cu pasiune si, mai ales, cu regularitate, poate aduce si performante. Sensei Gabriel Timofte este mandru de rezultatele copiilor pe care-i antreneaza. "Sunt extraordinari! Avem cinci campioni mondiali si alti patru europeni".

Sensei Gabriel Timofte este el insusi tatal unei fetite de 2 ani. Cand micuta va implini 4 ani, acesta o va duce la sala. "O voi imbraca la inceput cu kimono, ca sa se joace si apoi voi observa cum se comporta. Dar nu vreau sa-mi oblig copilul. Daca ii va placea, va urma acest sport", a mai spus antrenorul.
Sportul in viata copilului: activitati sportive intr-un club
Apartenenta la un club sportiv si implicarea in activitati impreuna cu o echipa de copii de aceeasi varsta le aduc multe beneficii celor mici. Clara Leica, instructor aerobic si fitness format de Federatia Romana Sportul Pentru Toti si Manager al Clubului FRIZZLY din Campina, a explicat pentru Qbebe care este rolul activitatii sportive in viata unui copil si ce aduce aceasta nou cand este realizata in cadru organizat.

sportul in viata copiluluiClubul Frizzly ofera activitati de informare, cursuri de limba engleza, franceza si germana, ateliere de creatie, seminarii de nutritie si de stil de viata sanatos, activitati recreative si distractive (teatru in limba engleza, organizarea petrecerilor aniversare etc.) pentru toate categoriile de varsta, dar mai ales copii si adolescenti.

"In primul rand, sportul educa, disciplineaza, si din acest punct de vedere, completeaza perfect celelalte forme de educatie. Fericire, sanatate, disciplina, cunoasterea lumii, autocunoastere, cresterea stimei de sine, increderea in natura - toate aceste lucruri pot fi imbunatatite tot prin sport, nu neaparat de performanta, ci de intretinere."

La clubul unde este manager, Clara Leica organizeaza ore de coregrafie pentru copii de la varsta de 6-7 ani, dar si de kangoo jumps cu copii care au peste 25 de kilograme. Adolescentii pot alege si ore de combat cu un profesionist in arte martiale.

Clara Leica ii incurajeaza pe parinti sa le insufle celor mici dragostea pentru sport de la cele mai mici varste. "Incurajez copiii sa alerge, sa se joace in spatii mari, deschise, evident supravegheati, sa invete sa simta pamantul si iarba cu picioarele desculte, sa se bucure de natura, sa iubeasca natura si miscarea in aer liber, sa nu ii sperie ploaia, ninsoarea, frigul, muntele ca e mare sau apa ca e intinsa." Pentru copiii mai mici, instructoarea recomanda folosirea tricicletelor, bicicletelor si a trambulinelor, care le ofera celor mici nu doar distractie, ci si consum de energie prin miscare.

Pentru a lua corect decizia alegerii unui sport sau a altuia, specialistul Clubului FRIZZLY le recomanda parintilor sa faca o vizita medicului pediatru. "Evident ca un copil astmatic va evita formele de sport cu intensitate mare, mediile reci si, desigur, in functie de gravitatea bolii sale va avea recomandari in consecinta de la pediatru. Minunat ar fi sa nu privam niciun copil de miscare, fie si daca asta inseamna o forma foarte usoara de activitate sportiva. Daca exista anumite cazuri de alergii sau alte probleme de sanatate se pot discuta optiunile cu pediatrul.

sportul in viata copiluluiImportant este sa nu imbratisam ideea neputintei care va duce clar la frustrarea copilului si la scaderea stimei de sine (nu mai adaugam si posibilitatea aparitiei obezitatii). Varietatea de activitati si de medii sportive care exista acum sigur poate oferi o solutie, daca ne deschidem spre ea si avem o comunicare buna cu doctorul."

In aceeasi masura, trebuie sa ne asiguram intotdeauna ca practicam sport in conditii adecvate, ca mediul este curat, aerul este proaspat, umiditatea nu depaseste nivelul acceptat, apa este la temperatura camerei, echipamentul folosit este cel corespunzator etc.

Iata cateva sfaturi pe care instructorul de aerobic le da parintilor si, totodata, copiilor care vin la clubul sportiv:

NU trebuie sa practicam sport daca incaperea nu este curata sau aerisita;
NU trebuie sa inotam daca piscina nu este curata;
NU trebuie sa urcam muntele daca nu ne-am echipat corespunzator;
NU facem aerobic daca apoi iesim in aer rece fara a ne usca pe par, fara sa schimbam hainutele etc.;
NU exageram cand facem sport. Antrenamentele de foarte mare intensitate si de lunga durata, poate uneori intreprinse de un adolescent prea plin de zel si neinformat corect, pot face ca sangele si tesuturile sa capete un PH foarte acid.
Sportul in viata copilului: Din experienta copiilor

Elena a inceput sa practice karate de la varsta 4 ani si 7 luni, iar acum mai are putin pana implineste sapte ani. In prezent, ea se antreneaza de doua-trei ori pe saptamana la clubul Budokai, iar de curand a inceput sa mearga si la dans sportiv, aproape in acelasi ritm. Parintii micutei au observat ca sportul a influentat-o pe Elena in bine.

sportul in viata copilului"Dupa inceperea karate-do, in afara beneficiilor de ordin fizic, a devenit mai responsabila, serioasa, ordonata si sociabila. Da, au fost momente in care a spus « azi nu vreau la antrenament », dar problema am rezolvat-o identificand cauzele lipsei ei de dorinta. Apoi, am motivat-o explicandu-i valentele sportului: socializare (noi prieteni), invatare (tehnici sau jocuri de miscare noi), sanatate (copiii care fac sport racesc si se imbolnavesc mai greu), autodepasire (devin mai bun cu fiecare antrenament, voi sti mai multe, pot obtine un loc fruntas la o competitie)," ne-a explicat tatal Elenei, Marian.

Ce este deosebit la micuta sportiva este ca se antreneaza chiar la clubul unde parintii ei, amandoi profesori de karate, ii invata si pe alti copii secretele acestei arte sportive. "Este greu de antrenat propriul copil, deoarece copiii fac destul de greu diferenta intre parinte si profesor. Noi am reusit sa depasim aceasta bariera, pentru ca deontologia artelor martiale impune un tratament egal discipolilor, iar pe Elena am determinat-o sa inteleaga importanta acestei diferente, dandu-i responsabilitati cu ordinea si disciplina in sala de antrenament," a mai spus Marian. El le transfera aceste responsabilitati tuturor micilor sportivi, care inteleg apoi importanta regulilor si in afara salii de antrenament.

sportul in viata copiluluiIn aceasta vara, Elena a participat si la stagiul WSKF din Tokyo, unde a fost cel mai mic participant.

Elenei ii place sa participe la concursuri, iar intrecerea ii stimuleaza vointa si dorinta de a da mereu mai mult. Pana acum a participat la doua concursuri oficiale, unde a obtinut locul 1 si 2, performante care au motivat-o pe mai departe.

"Vreau sa mai particip la competitii," ne-a spus si Elena. "Imi plac loviturile cu piciorul si kata, formele de lupta imaginara, dar imi plac si dansurile, stafetele, alergarea si jocurile cu mingea."

sportul in viata copiluluiLuca (foto dreapta) face sport de la 6 ani si jumatate. Mama lui, Anca, a luat hotararea de a il inscrie la tenis pentru ca mersul catre si de la scoala il fac impreuna cu masina, iar dupa ore pe Luca il asteptau multe lectii si uneori ore prea multe petrecute in fata calculatorului. "Avea nevoie de miscare si sa-si consume energia. Sportul a venit ca o completare a programului lui de viata. Atunci mi-am dat seama ca nici nu stia sa alerge sau sa sara. Ciudat, dar foarte adevarat," a povestit Anca pentru Qbebe.

Luca a intrat in al treilea an de practicare a sportului alb. Antrenamentul este de 2 ore pe saptamana - cate o ora si jumatate in grupa de patru copii. In vacanta de vara, Luca joaca tenis de trei ori pe saptamana in antrenamente individuale. "Nu stiu daca s-a schimbat ceva in atitudinea lui de cand face sport. Toata viata lui s-a schimbat de la 6 ani si jumatate. A fost si scoala in acelasi timp. Sigur, din punct de vedere fizic s-a schimbat. Are un corp frumos proportionat," ne-a spus Anca.

Uneori, ea a intampinat probleme cand cel mic nu isi dorea sa mearga la antrenament, fie din cauza oboselii, fie din comoditate. "Au fost si momente in care nu era sigur pe el si atunci a trebuit sa ia ore individuale ca sa-si perfectioneze anumite lovituri. Nu am cedat in a-l sustine pentru a continua acest sport chiar daca uneori nu avea o linie ascendenta in timpul antrenamentelor sau dupa anumite perioade de timp. Sportul l-a dezvoltat armonios, imunitatea ii este foarte buna. Iarna nici nu raceste - cel mult ii curge putin nasul!," povesteste Anca.

RaduRadu a inceput sa faca judo din clasa a doua, adica de anul trecut. Interesul pentru acest sport a inceput chiar la scoala, unde la ora de sport faceau judo. Sora lui mai mare, Andreea (25 de ani), a observat ca, de cand face judo, cel mic a devenit mult mai interesat de sport si de miscare in general.

"Pot spune ca e chiar mai disciplinat cand vine vorba de miscare," ne-a spus Andreea. Radu a avut ocazia sa practice judo si in Coreea, unde a locuit o perioada impreuna cu familia. "Acolo era mult mai motivat de faptul ca practica baschet, judo si inot la scoala. Profesorii erau foarte experimentati si stiau cum sa lucreze cu copiii, sa ii stimuleze sa vina si a doua zi la un antrenament greu," isi aminteste Andreea.

Si Radu crede ca existau lucruri speciale la antrenamentele de judo din Coreea. "Profesorul nostru era coreean si ne spunea mereu povesti si ghicitori legate de judo," ne-a spus Radu. Revenit in Bucuresti, el a reluat antrenamentele la judo de cinci ori pe saptamana, in timpul vacantei de vara, iar de la inceperea scolii, de trei ori. Desi munceste din greu la antrenamente, Radu marturiseste ca nu i-ar placea neaparat sa devina sportiv de performanta. "Mie cel mai mult imi place matematica si vreau sa devin informatician cand ma fac mare," ne-a spus baiatul.

Radu, 9 ani: "Sunt multi copii din clasa mea pe care ii admir, pentru ca sunt olimpici la acest sport. Imi place ca sunt cu ei in echipa. Ma motiveaza sa devin si mai bun la sportul acesta."

Laura, mama lui Alex si a Clarei, inca mai cantareste decizia de a ii duce pe cei mici la un sport organizat. Deocamdata, ea considera ca mai are timp sa se gandeasca, pentru ca baiatul si fetita ei ies foarte des afara la joaca. "Aproape in fiecare zi iesim in parc cam 2-3 ore. In weekend, cand cei mici nu merg la gradinita, iesim si de doua ori pe zi, dimineata si seara," ne-a marturisit Laura.

sportul in viata copiluluiEa doreste totusi sa o dea pe Clara, care a implinit cinci ani, la dans sportiv, pentru ca a observat ca ii place foarte mult sa danseze si a rugat-o chiar ea sa o inscrie. "Seara mereu ma roaga sa ii pun muzica si sa danseze. Pentru Alex (3 ani) cred ca ma orientez spre un sport care sa ii consume mult energia, fiind hiperactiv. M-am gandit, de asemenea, si la un sport care ar putea sa il si disciplineze un pic, (avem ceva probleme in zona asta) gen Karate sau Aikido," ne-a mai spus mamica.

Laura considera ca miscarea de afara nu va mai fi in curand suficienta pentru copiii ei, pentru ca este mai mult recreativa, pe cand un sport organizat are si o directie educationala. "Pe langa nevoia de miscare, sportul satisface si alte cerinte, cum ar fi disciplina, avand in vedere ca cel mic trebuie sa respecte un program si niste reguli. Cred ca reprezinta si un puternic suport de autonomie, prin sport putandu-se elabora si consolida diferite conduite independente. De asemenea, motricitatea se dezvolta altfel decat in cazul miscarii de afara, corpul dezvoltandu-se si el mult mai armonios," considera Laura.

In concluzie, sportul ofera atat beneficii fizice, cat si sociale in viata copiilor. Pe langa dezvoltarea armonioasa, el le ofera sansa sa isi atinga potentialul maxim de crestrere si sa deprinda abilitati si pasiuni noi pe care le vor folosi pe tot parcursul vietii.

sursa